onsdag 4 maj 2011

Formfranska - lätt som en plätt

Pettson och jag brukar ofta baka formfranska (japp, vi är så onyttiga att vi äter vitt bröd). Leila har ett alldeles ypperligt recept som man bara inte KAN misslyckas med.
Här kommer det för er som är intresserade:

50 g jäst
5 dl ljummet vatten
2 tsk honung
2 tsk ljus sirap
1 dl olivolja
1 1/2 msk flingsalt
2 dl durumvetemjöl
10-11 dl vetemjöl special

Gör en deg som vanligt och låt den jäsa i 40 minuter. Smörj och bröa två formar (blir extra gott med sesam- eller vallmofrön). Knåda och rulla ut degen till två limpor och placera dem i formarna. Jäs 30 minuter. Pensla dem med vatten, skär ett snitt och strö över lite flingsalt innan du gräddar dem i 25-30 minuter i en 200 grader varm ugn. Rosta (?), ät och njut!

4 kommentarer:

R-M sa...

De ser verkligen goda ut! Jag ska testa men inte idag.......har bakat kanelbullar på en liter.

Cammen sa...

Mmmmmm.... Vill smaka!

Carolina sa...

måste testa!! Jag har kikat in många ggr sista dagarna utan tid att skriva men förhoppningsvis blir jag inte avbruten nu.. Mkt härliga inlägg!

Lilly sa...

Hihi Carro, det är så härligt att du kommenterar så ofta!