onsdag 14 september 2011

Stekta gröna tomater?

Storleken och mängden kan man inte klaga på. Men färgen? Vad har vi gjort för fel? Tog ett drastiskt beslut igår och plockade in allihopa. Tror inte att solens fjuttiga höststrålar hade gjort dem nåt mer gott ändå. Har hört att man ska lägga dem i en plastpåse med en banan för att få dem röda. Skulle inte det funka får vi väl prova att steka dem. Som i namnet på den gamla klassiska amerikanska filmen.


3 kommentarer:

Rolle sa...

Man kan också sylta in gröna tomater och ta fram och äta dem t ex till kalops, brun sås och kokt potatis. Ljuvligt gott tillsammans.

Lilly sa...

Typ tomatchutney?

mamma sa...

Syltade gröna tomater
Recept på syltade gröna tomater. Små fasta tomater blir godast. Röda vanlig cocktailtomater blir också goda. Köp gärna Kravmärkta tomater då även smakar mer samt är nyttigare. Syltade tomater är gott som tillbehör till det mesta som grillat, kött, lövbiff, kyckling eller pate och förrätter. Receptet blir en stor glasburk på ca 1 liter eller några mindre burkar.

Eposta receptet till en vän

Till:
Avsändare:
Din epost:
Ämne:



Du måste vara registrerad för att kunna rösta



Ingredienser till Syltade gröna tomater:
Syltade gröna tomater1 kg tomater, gärna små fasta och gröna
2 liter vatten
1 msk salt
INLÄGGNING TILL SYLTADE TOMATER: 2 dl ättiksprit (12 %)
3 dl vatten
2,5 dl socker
1 tumme färsk ingefära
3 kryddnejlikor
7 vitpepparkorn
Så här lagar du Syltade gröna tomater:

Skölj tomaterna, ta bort fästet och picka lite hål på skalen här och där med något vasst typ knivsudd.
Koka upp 2 liter vatten och 1 msk salt i en stor kastrull. Lägg ner tomaterna och sjud dem i 2 minuter. Ta upp tomaterna och låt rinna av i durkslag.
Sterilisera burken eller burkarna du ska använda genom att värma dem i 120 grader ugn i tio minuter eller koka dem.
Koka under tiden upp alla ingredienser till inläggningslagen i en stor kastrull. Rör så att sockret löser sig.
Lägg i tomaterna och sjud dem i 10 minuter.
Ta upp tomaterna och lägg dem i burken eller burkarna.
Låt lagen koka upp och koka i några minuter. Häll över tomaterna. Sätt på lock direkt och sätt att svalna. Förvara mörkt och svalt. Inlagda tomater håller sig i ett år.