fredag 7 mars 2014

Att försöka rasbestämma en katt (VARNING! Långt inlägg).

Lugn, bara lugn. Vi har inte skaffat en till katt (även om jag är lite sugen). Det handlar helt enkelt om vår gamle Viktor. Hans förflutna är ett mysterium. För fyra år sedan blev han upphittad på en pundar-camping i norra stan och förd till Stockholms katthem. Tillsammans med sin mamma och sina tre syskon blev han väl omhändertagen. Har berättat den här historien förr, så jag skriver inte mer än så om det.

Hur som helst såg han helt annorlunda ut än sina syskon. En var helt svart och långhårig, de andra två var grå-randiga med kort päls. Viktor var, om ni minns, helt vit med lite mörkare öron och svanstipp, blå ögon och vackert mönstrad i ansiktet. Personalen på katthemmet misstänkte att mamman hade parat sig med två eller tre olika katter och tydligen fanns det en hankatt som var ganska lik Viktor som hade strukit omkring i området där han hittades.

Men vem var pappan? Eller vilken ras var han snarare? Den frågan kommer vi naturligtvis aldrig att få svar på men det är lite kul att spekulera. Det som gör mig övertygad om att det inte var en vanlig bondkatt, är dels de blå ögonen, men också Viktors temperament. Jag har trots allt haft två "äkta" bondkatter och de betedde sig inte alls på samma sätt som Viktor gör.

Jag tror att han har antingen Ragdoll eller Helig Birma i sig (så vitt jag kan förstå är de raserna besläktade). Följande information om de båda raserna stämmer in på vår katt. 

Ragdoll: Infon kommer från katter.nu (HÄR).
"Ragdollen är en perfekt innekatt, på grund av sitt lugna och tillgivna sätt. Den anpassar sig lätt efter familjemedlemmarnas olika nycker och det inkluderar både djur och barn. Finns det barn i familjen som i lägre åldrar kan behandla djur i allmänhet lite vårdslöst så tar det väldigt lång tid innan en ragdoll börjar säga ifrån, därmed är det inte sagt att de inte känner smärta, som elaka rykten vill påstå". (Japp, Viktor har endast rivit lillen en gång på två år, han har ett väldigt bra tålamod den katten).

"Deras mest karaktäristiska drag som skiljer den från andra raser är att den ofta slappnar av i alla muskler då man lyfter upp katten så att den bli lika lealös som den 'trasdocka' den har fått sitt namn av".
(Tycker nog faktiskt att Viktor är rätt slapp av sig).

"Ragdollen är i allmänhet en mycket matglad katt, speciellt hanarna kan snabbt vräka i sig mycket mat, allt från kattmat till vad familjemedlemmarna har på sin tallrik. Unga djur har ofta en 'magdyna' eller gördel som dock brukar försvinna ungefär då den blir könsmogen. När katten vuxit färdigt väger en hona 3,5-5 kg och en hane 6-8 kg, kanske ända upp till 9 kg". (Haha, detta är nästan komiskt. Alla som har sett Viktor, vet hur stor han är... Gigantisk. Däremot äter han endast kattmat och skulle aldrig få för sig att norpa nåt från oss. Magdynan har inte försvunnit dock).

"Ragdollen är en lättjefull och lugn katt. Den vill ogärna motionera mer än nödvändigt, men är för den skull ingen 'prydnadskatt'. De flesta ragdollkatter uppskattar lek och bus lika mycket som en annan katt, men lekarna brukar hålla sig inom lugnare former. 
Ragdollen är ofta nyfiken och människokär, och möter ofta besökare i dörren". (Alltid). 

"Till skillnad mot andra katter ligger inte en ragdoll högt och observerar. Den ska istället vara med överallt där det händer saker och ting. Favoritsysselsättningen är att hjälpa till när husse/matte stökar omkring hemma. En ragdoll trivs bäst tillsammans med sina människor. Man ser ofta en ragdoll flytta sig från rum till rum efter sin husse/matte. Man kan ju missa nåt kul! 
Ragdollen är dock generellt ingen utpräglad knäkatt, utan ligger oftast hellre tätt intill husse/matte och gosar. Den är i regel mycket lätthanterlig och medgörlig, vilket underlättar skötsel som tex kloklippning, pälsvård och bad. Avslutningsvis sover en del ragdolls ofta på rygg med både bak- och framben brett isär". (Jajemen, Viktor ligger gärna tätt intill mig, men aldrig i knät. Ses ofta sova på rygg i soffan och följer mig som en hök).

"På det hela taget är ragdollen en mycket trevlig, överseende, intelligent och lat katt som kräver väldigt mycket kärlek och uppmärksamhet av alla sina familjemedlemmar".

Helig Birma:
Info från Sverak (HÄR).
"Den Heliga Birman, ofta kallad endast Birma, är lugn, vänlig och tystlåten även om den gärna 'pratar' lite tyst. 
Birman har en himalayatecknad kropp det vill säga: ansiktet, öronen, benen och svansen ska vara färgad i samma färg. Oavsett maskfärg så ska kroppsfärgen vara ljus och i harmoni med maskfärgen. Ögonen, som är placerade något brett isär, är klart blå och lätt ovala. Den silkiga pälsen är medellång med lite underull vilket gör att birman kräver relativt lite pälsvård". (Ja, vad ska man säga? Allt stämmer).
Puh. Blev helt utmattad av att samla ihop all information. Kan i och för sig bero på att jag är extremt förkyld och har feber också. Men men. Fortsättning följer. Eller inte. Nu har jag iallafall fått dela med mig av mina tankar.
Miniliten vit Viktor
Lite större gråbrun Viktor

Inga kommentarer: